sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Sienet risottoon



Torstaina oli taas päästävä metsään sienestämään, vaikka sormia jo vähän paleltaakin näissä kylmyysasteissa. Onneksi suppilovahveropaikat eivät pettäneet tälläkään kertaa, joten reissu oli kannattava. No, oikeasti metsäreissut on aina kannattavia huolimatta saaliista!

Olin jo pitkään haikaillut hyvän risoton perään, joten sienisaaliille oli käyttötarkoitus jo valmiina. Kaapista löytyi myös sopiva määrä risottoriisiä, joten kaupasta ei tarvinnut hakea juuri muuta kuin sipuli, parmesaani ja vähän yrttejä. Halpaa lystiä!

Risotto kannattaa kypsentää hitaasti ja lisäämällä vettä vähän kerrallaan, joten mikään pikaruoka se ei oikein tehtynä ole. Mutta valmis risotto on niin mielettömän hyvää, että sen eteen vähän aikaa keittiössä seisoskeleekin.

Sienirisotto (noin kolmelle)

-vajaa litra sieniä (minulla tuoreita suppilovahveroita)
-1 sipuli
-muutama valkosipulin kynsi
-nokare voita (+halutessa lisäksi öljyä)
-reilut 2 dl risottoriisiä
-n. 7 dl kasvislientä
-mieluisia yrttejä (mielestäni esim. timjami sopii hyvin sienten kanssa)
-suolaa, pippuria
- reilu dl parmesan-juustoa raasteena
(Risottoon sopisi hyvin valkoviini, mutta itse en arki-iltana viitsinyt avata pulloa. Täytyy ottaa uusiksi jonain viikonloppuna...)

1. Keitä kasvisliemi valmiiksi ja pidä se mieluiten liedellä niin, että se säilyy kuumana.
2. Valitse kokkailuun tarpeeksi suuri pata/kasari. Paista sipuleita voissa (/+öljyssä) muutama minuutti. Lisää sienet ja paista niitä kunnes neste on haihtunut.
3. Lisää riisi ja pyörittele aineksia pannulla muutama minuutti.
4. Ala lisätä nestettä pikkuhiljaa noin desi kerrallaan. Sekoittele välillä ja lisää nestettä kun edellinen alkaa olla imeytynyt.
5. Riisin kypsyminen kestää n. 20 min, maistele loppuvaiheilla kypsyysastetta. Riisi saa jäädä hiemn pureskeltavaksi.
6. Silppua sekaan yrtit ja mausta suolalla ja pippurilla.
7. Lopuksi lisää juusto ja anna sen sulaa risoton sekaan.
8. Koristele yrteillä ja juustoraasteellla.




Menkää metsään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti