maanantai 29. helmikuuta 2016

Creme brulee -kokeilu


Sain valmistujaislahjaksi creme brulee -setin, johon kuuluu vuoat ja kaasupoltin. Pari viikkoa sitten pääsin kokeilemaan ensi kertaa creme bruleen valmistusta, kun saimme illallisvieraita. Paahtovanukas oli mukavan helppo valmistaa, se vain vaatii vähän aikaa jähmettymiseen. Paahdettu sokerikerros tekee jälkiruoasta erityisen, vaikka on hyvin yksinkertainen tehdä. Sokerin paahtamisen voisi ilmeisesti tehdä myös uunin grillivastuksen alla, mutta itse en ole kokeillut.

Creme brulee (4 pientä vuoallista)

-4dl kuohukermaa
-1dl kevytmaitoa
-puolikas vaniljatanko
-5 keltuaista
-0,5 dl sokeria

-ruokokidesokeria

1. Halkaise vaniljatangon puolikas ja kaiverra siemenet. Sekoita kerma ja maito kattilassa ja lisää myös vaniljatanko sekä siemenet.
2. Kuumenna kiehumispisteeseen.
3. Sekoita keltuaiset ja sokeri keskenään.
4. Kaada maito-kermaseos keltuaisten  joukkoon samalla sekoittaen.
5. Kaada seos vuokiin ja laita vuoat 190-asteiseen uuniin n. 15-20 minuutiksi. (Matalalle vuoalle voi riittää 10 minuuttia.) Massan ei tarvitse jähmettyä täysin uunissa, etenkin jos haluat vanukkaan jäävän hieman pehmeämmäksi.
6. Siirrä vuoat kylmään jähmettymään muutamaksi tunniksi.
7. Ennen tarjoilua ripottele vanukkaan päälle ohut kerros ruokokidesokeria ja paahda sokeri kaasupolttimella.

Kaasupoltin on tähän kätevä, mutta eipä sille kovasti muuta käyttöä ole. Ehkäpä voisi tehdä joskus marenkia sen avulla. Creme bruleeta teen varmasti toistekin!


Herkullista! Vanukas jäi sopivan pehmeäksi, ja vanilja maistui tässä ihanasti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti