Tein pari viikkoa sitten illanistujaisiin sitruunatortun, josta tuli ihanan mehevä, raikas ja maistuva jälkiruoka. Sitruunan happamuus tasoittuu piirakan makeassa täytteessä kivasti ja lopputulos tuo veden kielelle. Jos pidät sitruksisesta ja makeasta, niin tämä torttu on sinua varten! Torttu sopii loistavasti myös pääsiäisen jälkiruoaksi.
Sovelsin piirakan teossa Sitruunaruohon ja Kinuskikissan reseptejä, mutta tein omani gluteenittomana ruokavieraiden erityisruokavalioiden vuoksi. Gluteenittomuus on tässä tortussa helppo toteuttaa, mutta gluteenilliset leipojat voivat tietysti käyttää tavisjauhoja.
Gluteeniton sitruunatorttu:
Pohja:
100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
2 dl gluteenittomia jauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
2 dl sitruunan mehua (käytin kolme sitruunaa)
1,5 dl sokeria
1 dl tomusokeria
0,5 dl gluteenittomia jauhoja
2 dl kuohukermaa
3 munaa
2 tl vaniljasokeria
Valmista ensin pohja: sekoita pehmeä voi ja sokeri keskenään ja lisää muna. Lisää joukkoon kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi. Jauhon määrää kannattaa arvioida, taikinasta pitäisi tulla murotaikinamainen. Levitä taikina voideltuun vuokaan ja esipaista 175 asteessa n. 10 minuuttia. Laita pohjan päälle esim. kuivattuja herneitä painoksi (väliin folio tai leivinpaperia), jotta taikina ei kohoa (kuten itselläni kävi...).
Sekoita täytteeseen tulevat kuivat aineet keskenään. Sekoita joukkoon sitruunoista puristettu mehu, kuohukerma ja munat. Täyte on tässä vaiheessa niin hyvää, että se tekisi mieli lusikoida suuhun sellaisenaan, mutta yritä malttaa. ;) Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle ja paista 175 asteessa n. 40 minuuttia, kunnes täyte on juuri ja juuri hyytynyt. Tarjoile kylmänä. Koristella voi halutessaan tomusokerilla, sulatetulla valkosuklaalla tms. Jos haluaa tortusta astetta näyttävämmän, voi päälle tehdä esimerkiksi marengin. Mutta näinkin pelkistettynä piiras oli mielestäni hirmuisen hyvää.

Nam!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti