sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Överi maapähkinävoi-suklaajuustokakku

Huhhuh! Sellainen överikakku tuli leivottua viikonloppuna, että!

Kuvassa komeilevaa juustokakkua maisteltiin perjantain illanistujaisissa. Kakku oli aika överi useammalta kantilta: överihyvä ja överitäyteläinen. Uunijuustokakut ovat aika lailla bravuurejani, mutta tämä kakku oli ihan ekaa kertaa kokeilussa. Siinä yhdistyy aika kivasti makeus ja suolaisuus, mikä on niin pop nykyisin. Tämä kakku valmistui vieraiden ruokavalion mukaan gluteenittomana ja laktoosittomana, mikä tällaisen kakun kohdalla oli aika helppo muokkaus. Alkuperäinen resepti taitaa olla Nigellan, itse valmistin kakun kuitenkin hieman soveltaen. Lisäsin suolapähkinöitä myös pinnalle, mikä oli aika onnistunut veto näin omasta mielestä. :)

Maapähkinävoi-suklaajuustokakku (tehtynä n. 25 cm halkaisijan irtopohjavuokaan)

Pohja:

- 200 g keksejä (esim. kaurakeksejä, varmasti myös dominot sopisivat, silloin suklaan voisi jättää pois)
- n. 1/2 dl suolapähkinöitä
- 50 g pehmeää voita
- 1/2 dl raastettua tummaa suklaata (myös maitosuklaa käy)

Täyte:

- 500 g maustamatonta tuorejuustoa
- 200 g maitorahkaa
- 100 g creme fraichea (/smetanaa)
- 3 munaa
- n. 1 dl maapähkinävoita (itse käytin sokeritonta, jos käytät sokeroitua, niin vähennä täytteeseen tulevan sokerin määrää)
- 1,5 dl sokeria

Päällys:
- 150 g suklaata (itse käytin tummaa (laktoositon), mutta maitosuklaa voisi sopia vielä paremmin)
- 1 dl creme fraichea
- suolapähkinöitä

Valmistus:
Murskaa keksit ja sekoita ne pehmeän voin kanssa. Lisää sekaan raastettu suklaa ja pieneksi leikatut suolapähkinät. Levitä seos leivinpaperilla päällystetyn irtopohjavuoan pohjalle ja paista pohjaa n. 5 min 200 asteessa.
Sekoita täytteen ainekset keskenään. Maapähkinävoin jähmeyden takia käytin itse sähkövatkainta, mutta massaa ei kannata vatkata liikaa. 
Levitä seos pohjan päälle ja paista 200 asteessa n. 45 min, siten että täyte ei enää pahasti hylly keskeltä. Laita uuni pois päältä ja jätä kakku vielä jälkilämpöön n. 20 minuutiksi. 

Anna kakun jäähtyä ja päällystä se vasta kylmänä. Sulata suklaa ja sekoita creme fraichen kanssa. Levitä kakun pinnalle ja heittele päälle murskatut suolapähkinät. Nauti! ;) 
Kakun voi hyvin tehdä jo tarjoilua edeltävänä päivänä ja totesimmekin sen olevan parhaimmillaan vasta toisena päivänä valmistamisesta.

HUOM! Vinkkinä uunijuustokakun pinnan lohkeamisen välttämiseksi:
vuoraa irtopohjavuoan reunat leivinpaperilla, jotta massa ei tartu vuoan reunoille. Olen taistellut pitkään sen kanssa, että uunijuustokakut aina halkeavat paistamisen jälkeen, mutta uskon löytäneeni tähän nyt syyn ja ratkaisun. Uskoisin, että pintaan tulee halkeama siksi, että massa on tarttunut vuoan reunoihin kiinni ja siksi pinta halkeaa, kun kakku ei pääse vetäytymään paistamisen jälkeen. kun reunoilla on paperi, joka estää massan tarttumisen vuoan reunoihin, niin kakku pääsee vetäytymään kasaan ja pinta pysyy sileänä.

Niin kuin tässä:





Ja valmis kakku - törkeän hyvää!


Kakku lähes tuhottuna. Meitä oli syömässä yhdeksän henkeä, ja silti kakusta jäi noin kolmasosa syömättä. Sen verran tuhtia kamaa, että pienempikin pala riittää.... ;) Mutta hitsin hyvää!







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti