maanantai 30. marraskuuta 2015

Mahdottoman maistuva tiramisu

Italialainen keittiö on yksi suosikeistani, ja erityisesti italialaiset jälkiruoat ja leivonnaiset ovat vieneet sydämeni. Yksi ehdottomista lemppareistani on aito oikea tiramisu. Sen kanssa kuitenkin joutuu harmillisen usein ravintoloissa ja kahvioissa pettymään (tämä ei päde vain Suomessa, huonoja tiramisuja olen saanut eteeni myös Italiassa...). Joko on nuukailtu ja korvattu mascarpone kermavaahdoilla ja tuorejuustoilla tai sitten kostutuksessa on otettu liian kevyt tai runsas linja. Oman makuni mukaisessa tiramisussa on käytetty Savoiardi-keksejä, eikä kakkupohjaa.

























Olen valmistanut tiramisua joitakin kertoja, mutta harvoin lopputulos on ollut täysin toivottu. Vuoroin täyte on jäänyt liian löysäksi ja koko komeus on uiskennellut vetelässä mascarponeliemessä tai sitten kostutus on jäänyt liian vähäiseksi tai mauttomaksi. Tällä kertaa vertailin useita reseptejä ja yhdistelin niistä toimivan oloisen reseptin. Ja toimiva siitä tulikin! Kakku pysyi koossa hyvin ja maku sekä rakenne olivat mieleeni. Tein melko suuren annoksen, mutta onneksi syöjiä oli tarpeeksi! :)


Tiramisun ei kuulu olla hirmuisen makea, mutta sokerin määrää voi kukin muokata mieluisekseen. Toisten mielestä tiramisuun ei kuulu suklaa, mutta mielestäni se sopii tähän vallan mainiosti.

Ohjetta voi varmasti muokata määrältään sopivaksi, mutta kannattaa säilyttää mascarponen ja munien suhde: 100 g mascarponea yhtä munaa kohden. Tiramisu kannattaa valmistaa hyvissä ajoin (useampi tunti) ennen tarjoilua, jotta se ehtii tekeytyä ennen syömistä.

Tiramisu (10-12 annosta)

-5 munaa
-500 g mascarponea
-n. 0,5 dl sokeria
-400 g Savoiardi-keksejä
-n. 6 dl vahvaa kahvia
-n. 5 rkl Disaronno-likööriä (tai vastaavaa)
-100 g tummaa suklaata rouhittuna
-kaakaojauhetta

1. Keitä kahvi ja anna sen jäähtyä. Lisää likööri jäähtyneen kahvin sekaan.
2. Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset.
3. Lisää keltuaisten sekaan puolet sokerista ja vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi.
4. Lisää keltuaisvaahdon sekaan mascarpone ja sekoita tasaiseksi.
5. Lisää loput sokerit valkuaisten sekaan ja vatkaa kovaksi vaahdoksi.
6. Kääntele keltuais-mascarponemassa ja valkuaisvaahto sekaisin keskenään. Täytteen kuuluisi jäädä kuohkeaksi ja ilmavaksi.
7. Aloita tiramisun kasaaminen: kasta keksit molemmin puolin kahvissa (sekunti tai pari per puoli) ja lado ne sopivan vuoan pohjalle.
8. Levitä täytettä keksikerroksen päälle ja ripottele pinnalle kaakaojauhetta ja rouhittua suklaata.
9. Lado päälle taas keksikerros ja jatka kuten edellä. Jätä päällimmäiseksi mascarponemassa ja pinnalle kaakaojauhe sekä suklaarouhe.
10. Anna tekeytyä muutama tunti ennen tarjoilua.
11. Nauti!
 Tästä alkaa kasaaminen...

...ja näin jatkuu.

 Keksit kostutetaan kunnolla, muttei läpimäriksi kuitenkaan.
 Disaronnoa saa kätevästi pienissä pulloissa, joten ei tarvitse ostaa kaappiin lojumaan puolta litraa.
 Kerrokset näkyvät kauniisti lasisen astian reunojen läpi.
 Herkkua! ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti