maanantai 1. kesäkuuta 2015

Mascarponeen piilotettu raparperipiirakka

Teen yleensä raparperipiirakan melko samanlaisena, perus piirakkapohja, päälle raparperit, pinnalle rahka-sokeri-munaseos ja koko komeus uuniin. Niin olin nytkin suunnitellut leipovani mökkievääksi, mutta sitten silmiin osui Kinuskikissan sivuilla mascarponella hunnutettu raparperipiiras ja päätin heti kokeilla sitä. Lisäsin raparperin sekaan muutamat mansikat, mutta piirakan voi tehdä pelkästä raparperistakin. Vaikka mascarpone on aika tuhtia, niin silti piirakka maistuu yllättävän freesiltä, koska sitä ei paisteta. Mascarponevaahto jää siis pinnalle tuoreena, mikä toimii minusta vallan kivasti.


Ainoastaan piirakkapohja täytyy paistaa uunissa, joten valmistus on aika helppoa, mutta vähän joutuu aina odottelemaan edellisen vaiheen jäähtymistä, ennen kuin seuraavan voi tehdä. Itse tein piirakkapohjan ja raparperi-mansikkahillokkeen jo edellisenä päivänä valmiiksi, jolloin oli helppo kasata piirakka valmiiksi ja pakata mukaan. Mielestäni piiras oli parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä kokoamisesta, joten tämän kannattaa antaa tekeytyä ja kostua hyvän aikaa ennen tarjoilua.

Piiraan voi tehdä yhteen piirakkavuokaan tai halutessaan pienempiin quiche-tyyppisiin vuokiin. itse tein maisteluversioksi yhden pienemmän piirakan ja sekin oli aika söpö tarjoilukoko. Vaatii vain vähän enemmän väkertämistä.

Ennen hunnutusta. (Maistuisi varmasti näinkin!)


Jälkeen hunnutuksen.


Mascarpone(-mansikka)-raparperipiirakka

Pohja:

-100 g voita/margariinia
-1 dl sokeria
-1 muna
-2,5-3 dl jauhoja
-0,5 tl leivinjauhetta

Raparperihilloke:

-muutama suurehko raparperin varsi (n. 500 g)
(-puoli litraa mansikoita)
-1 dl fariinisokeria
-ripaus kanelia & kardemummaa

Mascarponevaahto:

-2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
-250 g mascarponea
-150 g valkosuklaata

1. Valmista ensin pohja. Vatkaa rasva ja sokeri sekaisin ja lisaa muna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Levitä piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Itse tein foliosta "reunat" vuokaan taikinan päälle, jottei vuoan reunoille levitetty taikina valu alas. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes pohja on kypsä.
2. Keittele raparperit (ja mansikat) fariinisokerin kanssa hillokkeeksi. Lisää mausteet. Jätä jäähtymään.
3. Vatkaa vaahtoutuva vaniljakastike ja sekoita mukaan mascarpone. Sulata valkosuklaa (huom! mikrossa valkosuklaa kärähtää helposti, joten vahdi sitä tarkkaan ja sekoittele vähän väliä, jos sulatat mikrossa) ja sekoita vaahdon sekaan. Valkosuklaa jähmettää seosta kivasti, joten se pysyy melko kiinteänä piirakan päällä.
4. Kun piirakkapohja ja raparperiseos ovat jäähtyneet, kokoa piirakka: Levitä raparperihilloke pohjan päälle ja levitä mascarponevaahto päällimmäiseksi. Jätä jääkaappiin jähmettymään ja tekeytymään mieluusti seuraavaan päivään.



 Piiras näytti melkeinpä kauniimmalta tässä vaiheessa, kun päälle oli levitetty ihanan värinen hilloke. Voi olla että ensi kerralla tarjoilen mascarponevaahdon erikseen, jolloin raparperi-mansikkaseoksen kaunis väri tulee esiin tarjottaessa.


"Taiteilin" valmiin piirakan päälle raparperisuikaleet, jottei lopputulos olisi niin aneemisen näköinen, mutta en tiedä oliko tämä sen esteettisempi ratkaisu. :D Maku kuitenkin korvasi ulkonäön mahdolliset puutteet - siitä ei epäilystäkään. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti