lauantai 16. toukokuuta 2015

Hyydytetty juustokakku ilman liivatetta (kokeilussa Vegegel)


Juustokakut ovat lempparileivonnaisiani, mutta koska en käytä liivatetta, niin usein kahviloissa välttelen hyydytettyjä leivonnaisia. Uunijuustokakku on ihan bravuurini ja niitä olen tehnyt jos jonkinlaisia, mutta en ole aiemmin jostain syystä uskaltanut lähteä kokeilemaan kasvisperäisiä hyydyttimiä. Olin ostanut Dr. Oetkerin Vegegelin kaappiin odottamaan jo hyvän aikaa sitten, mutta en vain saanut aikaiseksi käyttää sitä. Yleensä kakkuja leivon tarjotttavaksi joissain kissanristiäisissä tai illanistujaisissa, joten ehkä siksi en ole uskaltanut lähteä kokeilemaan näitä, vaan turvautunut varmaksi todettuihin vaihtoehtoihin. Nyt oli onneksi sopiva hetki leipoa "muuten vaan". Eilen intouduin ostamaan mansikoita ja siitähän se idea mansikkaisen juustokakun tekemiseen sitten lähti. Sen verran tohkeissani olin kuitenkin kakkua kuvatessani, että unohdin koristeluun säästämäni mansikat jääkaappiin... :D No, täytyy tarjota ne kakun kanssa syötäviksi!



Olin lukenut Vegegelistä vähän ristiriitaisia kokemuksia, joten en oikein tiennyt mitä odottaa. Käytin Vegegeliä ehkä hieman liian säästeliäästi, joten kakkuni ei hyydyttynyt mielestäni ihan tarpeeksi. Laitoinkin sen sitten pakastimeen vielä hyytymisen jälkeen tunniksi, ja sen jälkeen rakenne oli oikein toimiva! Kakusta sai leikattua siistejä paloja ja se pysyi kasassa vuoasta ottamisen jälkeenkin. Jos kakkua pitäisi pitää pidempään tarjolla huoneenlämmössä, voi olla että se pehmenisi ja levähtäisi liikaakin. Täytyy siis vähän kehitellä reseptiä. Ajattelin, että ensi kerralla juustomassaan voisi lisätä esimerkiksi levyllisen sulatettua valkosuklaata, jos se auttaisi hyytymisessä. Ja ehkäpä osan sokerista voisi korvata hyytelösokerilla? Ja varmasti käytän myös Vegegeliä reilummalla kädellä ensi kerralla. Ihan positiivinen kokemus kuitenkin! Kakusta sai leikattua paloja (pienen pakastamisen jälkeen) ja kuvista tuli nättejä. ;) Kakun rakenne oli aika moussemainen, mutta se ei ainakaan minua haitannut. Uunijuustokakku on maultaan huomattavasti raskaampi, joten tällainen kylmänä hyydytetty tuntuu varsinkin kesän lähestyessä sopivammalta. Suosittelen kokeilemaan ja ideoimaan!








Tein kakun pienehköön irtopohjavuokaan. Kirjoitan reseptin tähän niin kuin sen itse tein, mutta seuraavalla kerralla lisäisin Vegegelin määrää ja käyttäisin ehkä valkosuklaata juustomassan sekaan, jos kakku siten hyytyisi vähän paremmin.

Marmoroitu juustokakku (ilman liivatetta) (pieneen <20 cm irtopohjaan)

Pohja

1 "pötkö" Dominoita tai muita vastaavia täytekeksejä
50 g pehmeää voita/margariinia

Täyte

1 dl vispikermaa
1 dl maitoa
2 prk maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 pss Vegegeliä

Pinnan marmorointi

1 dl (pakaste)mansikoita
hyytelösokeria

1. Valmista ensin pohja. Murskaa keksit ja sekoita rasva niiden sekaan. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle (leivinpaperin päälle). Laita pohja jääkaappiin odottamaan.

2. Valmista sitten mansikkaseos marmorointia varten. Itse sulatin pakastemansikat mikrossa ja lämmitin sen verran, että hyytelösokeri suli niiden sekaan. Käytä sokeria oman maun mukaan. Soseuta mansikkaseos sauvasekoittimella tasaiseksi.

3. Valmista sitten juustomassa. Notkista tuorejuustot kulhossa sähkövatkaimella ja lisää tarvittaessa sekaan hieman kermaa/maitoa pehmentämiseksi. Lisää sekaan sokerit. Jätä seos odottamaan hyydykkeen valmistumista.

4. Sekoita kerma ja maito ja lisää sekaan Vegegel (suosittelen lisäämään Vegegelin määrää esim. kuuteen annospussiin). Kuumenna seosta kattilassa kunnes se sakenee. Sekoita koko ajan, sillä massa alkaa jähmettyä nopeasti. (Itselläni kerma meinasi hieman juoksettua, mutta valmiissa kakussa sitä ei huomannut ollenkaan.) Lisää kerma-maito-seos tuorejuustojen sekaan koko ajan sekoittaen. Sekoita massa sähkövatkaimella tasaiseksi ja kaada keksipohjan päälle.

5. Tiputtele juustomassan päälle mansikkaseosta ja kuvioi veitsellä oman taiteellisen näkemyksesi mukaan. :) Laita kakku jähmettymään jääkaappiin noin 4 tunniksi. Jos kakku on vielä liian löysä/pehmeä, siirrä se pakastimeen 0,5-1 tunniksi ennen tarjoilua. Tarjoa esimerkiksi mansikkamelban tai tuoreiden mansikoiden kanssa.

 Aika nätti siitä tuli :) Kuvasta huomaa, että kakku on reunoilta hieman turhan pehmeää ja meinaa vähän sulaa pinnasta alaspäin.


 Ihan siististi siitä silti sai paloja leikattua.


Päälle marmoroinnista yli jäänyt mansikkasose - nam!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti