sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Mausteinen kurpitsapiirakka


Tuli hankittua jo toinen kurpitsa tälle syksylle - vielä edellistä isompi. Halusin kokeilla tällä kertaa tehdä amerikkalaistyyppistä kurpitsapiirakkaa. En ollut koskaan syönyt sellaista, joten ei ollut ennakkokäsitystä tai -odotuksia siitä, miltä piirakan tulisi maistua. Ajattelin, että mausteet ovat piirakassa olennaista, joten käytin niitä reilusti. Ohjeen yhdistelin useammasta reseptistä ja mitat kokeilin tuntuman mukaan. Ja hyvähän siitä tuli. Mukavan mausteinen ja makea, muttei liian.

Mausteinen kurpitsapiirakka

Pohja:
-100 g voita
-n. 2,5 dl jauhoja
-2 rkl sokeria
-1 kananmunan keltuainen
-ripaus suolaa

Täyte:

-n. 400 g kurpitsaa
-2 kananmunaa (+pohjasta yli jäänyt valkuainen)
-yht. 1,25 dl sokeria (käytin valkoista sekä ruskeaa)
-2 rkl jauhoja
-reilusti mausteita: esim. kanelia, kardemummaa, inkivääriä, muskottipähkinää, pomeranssinkuorta

1. Valmista ensin pohja. Nypi voi ja jauhot sekaisin, lisää suola, sokeri ja keltuainen. Painele taikina voidellun vuoan pohjalle ja laita pohja jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.
2. Koverra kurpitsasta sisältö esiin ja poista siemenet sekä "höttöinen" osa. Keitä paloiteltua kurpistaa n. 10 min, kunnes se pehmenee, valuta palat ja anna jäähtyä. Tarvittaessa soseuta kurpista esim. sauvasekoittimella (minun ei tarvinnut, kurpitsa pehmeni soseeksi haarukalla sekoittaen).
3. Lisää jäähtyneeseen kurpitsasoseeseen munat ja kuivat aineet.
4. Maistele sokerin ja mausteiden määrää mieluisaksi. Mausteita saa olla reilusti, se kuuluu (ymmärtääkseni) tähän piirakkaan.
5. Kaada täyte piirakkapohjan päälle ja paista piirakkaa uunissa 200 asteessa n. 30-40 minuuttia, kunnes täyte on jähmettynyt.
6. Anna piirakan jäähtyä kokonaan ja tarjoile esimerkiksi vaniljavaahdon kanssa.




 Taustalla runneltu piirakka. Siitä voisi vielä tehdä vaikkapa lyhdyn, vaikka tuskin se halloweeniin asti kestääkään.


Lopusta kurpitsasta valmistin keittoa. Sitä tulikin niin paljon, että riittää varmasti koko seuraavaksi viikoksi... Päällä fetamurskaa, nam!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti