tiistai 17. marraskuuta 2015

Helpot arkimakeat


Viime aikoina kokkailu ja leipominen ovat jääneet muuton myötä vähemmälle. Nyt alkaa uusi keittiö olla valmis ja välineetkin löytäneet paikkansa, mutta kaiken hässäkän myötä jaksaminen ja aika keittiössä puuhailuun on ollut vähäistä. Muutamia vieraita olemme jo saaneet uuteen kotiin, ja muutaman kerran olen jaksanut tuoda keittiöstä muutakin kuin glögiä ja pipareita (onneksi joulukausi on ovella, joten tarjoilujen suhteen pääsee tarvittaessa helpolla...).

Isänpäivänä valmistin huisin helpot mustikkapiiraset, ja toisena päivänä vaihdoin täytteen luumuksi ja ripottelin päälle kanelia. Nämä piiraat valmistuvat nopeasti ja yksinkertaisuudestaan huolimatta maistuvatkin hyvältä. Ihan gurmeeta ne eivät ole, mutta ei aina tarvitsekaan. :)

Täytteitä näihin voi varioida mielen mukaan. Myös eri tavoin maustetuilla tuorejuustoilla saa vaihtelua leivonnaiseen.

Pikkupiiraat (10 kpl)

-5 levyä lehti- tai voitaikinaa
-150 g maustettua tuorejuustoa (esim. sitruunan tai appelsiinin makuinen)
-hedelmää tai marjoja (käytin toisella kerralla neljä luumua ja toisella noin desin mustikoita)
-1 kananmuna
(-kanelia)

1. Sulata taikinalevyt.
2. Ota levyistä esim. juomalasin avulla pyöreän muotoisia paloja (yhdestä levystä kaksi palaa). Halutessasi voit tehdä leivoksista myös neliön muotoiset, jolloin selviät vähemmällä vaivalla.
3. Painele taikinapalojen keskiosaan reikiä haarukalla, jotta keskus ei kohoa niin paljoa.
4. Sekoita tuorejuuston sekaan 2/3 kananmunasta,  jätä loput voiteluun.
5. Levitä tuorejuustoa kerros taikinapalojen keskelle ja asettele marjat/hedelmät sen päälle. Luumupiiraisiin voi ripotella hieman kanelia päälle.
6. Voitele paljaaksi jääneet taikinan reunat.
7. Paista piiraita 175 asteessa noin 10 minuuttia, vahdi etteivät reunat pala. Taikina on kypsää, kun pohja on hieman ruskettunut,
8. Anna jäähtyä ja tarjoile esimerkiksi glögin kanssa.

Helppoa, nopeaa ja maistuvaa!


Piiraat ovat myös kooltaan kivoja: sopivan pieniä arkiherkuksi.

Myös mustikkaversio oli maistuva, joskaan ei yhtä jouluinen kuin luumutäytteinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti