torstai 26. marraskuuta 2015

Lämmintä soppaa kylmiin syyspäiviin


Tähän aikaan vuodesta alkaa aina tehdä mieli kuumia keittoja. Kun ulkona alkaa kylmetä, kotiin tullessa kaipaa jotain sisältäpäin lämmittävää. Useimmiten teen sosekeittoja, mutta tällä kertaa teki mieli linssikeittoa. Ainekset ovat helpot ja valmistus myös. Juuresten kuorimisen lisäksi keittoa tarvitsee vain sekoitella, eikä valmistamiseen mene kauaa. Käytin punaisia linssejä, jotka muhentuvat kivasti ja tekevät keitosta sakean. Esimerkiksi ruskeat tai vihreät linssit saattaisivat pysyä paremmin kasassa, mutta kypsyvät myös kauemmin.

Keitot ovat helppoa arkiruokaa, valmistamiseen menee hieman aikaa, mutta yhdestä kattilallisesta riittää syömistä useammaksi päiväksi. Onpa ollut mukavaa tulla viikolla kotiin, kun jääkaapissa on ollut ruokaa valmiina odottamassa. Itseäni ei haittaa syödä samaa ruokaa useana päivänä, on vain helpotus kun ei tarvitse kokkailla joka päivä. Tuoreesta chilistä tulee vähän potkua ruokaan, mutta tulisuutta voi kukin säädellä oman maun mukaan.

Mausteinen linssikeitto

-noin litra vettä
-kasvisliemikuutio/-fondi
-sipuli
-pari valkosipulin kynttä
-muutama peruna
-muutama porkkana
-pieni bataatti
-2-3 dl punaisia linssejä
-1 dl tomaattimurskaa
-tuoretta chiliä maun mukaan
-mausteita: currya, paprikajauhetta, suolaa, pippuria
-1 dl creme fraichea tms ja/tai 1 dl kookosmaitoa
-korianteria

1. Kuori ja leikkaa sipulit, perunat, porkkanat ja bataatti ja leikkaa ne sopiviksi kuutioiksi. Huuhdo linssit.
2. Keitä vesi kiehuvaksi ja sekoita kasvisliemi sekaan.
3. Keitä kasviksia, sipuleita ja linssejä noin 15 minuuttia kunnes ne kypsyvät.
4. Lisää sekaan tomaattimurska ja creme fraiche ja/tai kookosmaito.
5. Heitä sekaan korianteria tai muita yrttejä.
6. Mausta ja maista.
7. Tarjoile kuumana. Ripottele päälle yrttejä ja lusikallinen creme fraichea.


Jälkkäriksi runebergintorttua, Porvoossa kun ollaan. ;)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti