torstai 25. kesäkuuta 2015

Raparperia mehussa ja kakussa


Olen tosiaan käyttänyt hyväkseni kaikki alkukesän aikana eri mökeiltä mukaan saadut raparperit - ja ilmeisen paljon niitä sainkin. Juhannuksena raparperi oli hyötykäytössä keikauskakussa ja kesäisessä mehussa, joka oli mainio niin janojuomana kuin kuohuviinin mikserinä. Suosittelen! Myös kakusta tuli huisin hyvää. Vaikka se näyttääkin kuivakakun tyyppiseltä, oli lopputulos kaikkea muuta kuin kuiva. Raparperi kakun päällä (ja taikinan seassa) sekä öljy ja paksu jogurtti taikinassa taisivat olla avain kosteaan kakkuun. Tästä tuli oikeasti hyvää!

Käytin Martha Stewartin ohjetta inspiraationa, mutta sovelsin ohjetta jossain määrin. Marthan versiossa mm. kakun päälle (eli pohjalle) tehdään murokerros, mutta itse jätin sen pois.

 

 
Raparperikeikauskakku
 
Tarvitset:
 
-raparperia (itse käytin noin neljä suurehkoa vartta)
-2 dl sokeria (ruskea sokeri käy tähän hyvin)
-150 g rasvaa (itse käytin osaksi ns. leivontamargariinia ja osaksi öljyä)
-3,5 dl jauhoja
-1,5 tl leivinjauhetta
-3 munaa
-1 dl turkkilaista jogurttia
-(kostutukseen raparperimehua tai muuta mietoa mehua)
 
1. Vuoraa syvä uunivuoka (itse käytin isompaa irtopohjavuokaa) leivinpaperilla.
2. Paloittele tai suikaloi raparperit. Itse viipaloin ne pitkiksi suikaleiksi, mutta ne pehmenivät uunissa niin mössöksi, että muoto ei juurikaan näkynyt lopputuloksessa. En itse kuorinut varsia, jotta väri olisi punaisempi.
3. Säästä osa raparperipaloista (1-2 dl) taikinaan. Ripottele pohjalle hieman sokeria ja levitä pohjalle tulevat raparperit niin, että koko vuoan pohja peittyy.
4. Valmista taikina.
5. Vatkaa rasva ja sokeri keskenään ja lisää munat yksitellen.
6. Sekoita loput kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vähän kerrallaan.
7. Sekoita jogurtti taikinaan ja kääntele lopuksi raparperipalat sekaan.
8. Levitä taikina raparperipalojen päälle tasaisesti.
9. Paista kakkua uunissa noin tunti. Voit kokeilla kypsyyttä puutikulla - kakku on valmis, kun tikku tulee taikinasta puhtaana ulos.
10. Annan kakun jäähtyä ja tekeytyä mielellään seuraavaan päivään. Itse kostutin taikinan pintaa (ennen kakun kumoamista) raparperimehulla, mutta uskon, että kakku olisi kostea ilman tätäkin vaihetta.
11. Keikauta kakku ympäri ennen tarjoilua ja raparperit ovatkin pinnassa.
12. Tarjoa esim. vaniljakastikkeen, -vaahdon tai -jäätelön kanssa.
 




Tarjoilin kakun valmiin vaniljakastikkeen kanssa, hyvin toimi. :)

 Raparperidrinksu valmistui raparperimehusta, kuohuviinistä ja mansikasta. Mukavan raikas ja kesäjuoma!


Raparperimehu
 
-noin puoli litraa raparperia pilkottuna
-1,5 dl vettä
-sokeria maun mukaan (itse käytin reilun desin)
(-väriksi voi laittaa sekaan hieman mansikkaa, pelkästä raparperista tulee haalean vaaleanpunainen väri)
 
1. Paloittele raparperit (älä kuori, jotta mehu saa vähän punaista väriä).
2. Laita vesi kattilaan ja lisää raparperit sekaan.
3. Keittele noin kymmenisen minuuttia, kunnes raparperit pehmenevät.
4. Mausta sokerilla (älä polta kieltä, jos maistelet kuumaa mehua!)
5. Siivilöi raparperit mehun seasta. Tähän voi tarvittaessa käyttää jangasharsoa, mutta itse pärjäsin siivilällä, ja mehusta tuli silti kirkasta.
6. Anna mehun jäähtyä.
7. Tarjoile valmis mehu sekoitettuna esimerkiksi kivennäisneteen tai kuivaan kuohuviiniin. Itse join mehua myös vedellä laimennettuna suunnilleen puolet ja puolet -suhteella.

 









Pöydällä olleesta kukkakimpusta leijaili kukan terälehti suoraan lasiin - aika hauska yllärikoristelu! Tässä hyvä idea drinkkien tai boolin koristeluun, syötävät kukat. :)

Innostuin mehuilusta sen verran, että aloin jo suunnitella sitruunamehua kesäisiin hetkiin. Itsetehty mehu on kuitenkin aika paljon spesiaalimpi tarjottava kuin kaupasta valmiina ostettu. Ja niin helppo valmistaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti