keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Basilikasokeri ja mustikkagalette



Törmäsin jonkun lehden sivulla Glorian Ruoka&Viini -lehden mainokseen, jossa esiteltiin minulle uusi ilmiö: basilikasokeri! Tätä maagisen vihreää sokeria oli ripoteltu mustikkapiirakan päälle, mutta valitettavasti ohjetta ei tässä mainoksessa ollut mukana, enkä jaksanut lähteä etsimään ja ostamaan lehteä yhden reseptin takia. Päätin sitten soveltaa ja tehdä oman versioni. Syntyi mustikkagalette, joka sai makua basilikasta ja tuota vihreää sokeria pinnalle koristeeksi.


Teen yleensä mustikkapiirakan perinteisesti murotyyppiseen pohjaan ja pinnalle levitän rahka- tai kermaviiliseoksen. Tällä kertaa tein kuitenkin pelkistetymmän version galeten tyyliin. Käytin sekä ruis- että vehnäjauhoja, joten lopputulos maistui aika paljon mustikkakukolta. Vaniljajäätelön kanssa hieman lämpimänä syötynä piiras oli melkoisen hyvää! Basilikasta tuli hienoinen maku piirakkaan, mutta sitä olisi voinut olla enemmänkin. Päälle ripoteltu basilikasokeri toi kivaa väriä ja yllätyksellisyyttä perinteiseen piirakkaan. :)












Valmis vihreä basilikasokeri.


Basilikasokeri:

-puoli ruukullista basilikan lehtiä
-2 dl sokeria

1. Yhdistä basilikan lehdet ja sokeri keskenään ja surauta sauvasekoittimella tai blenderissä sekaisin.
2. Käytä esim. leivontaan, koristeeksi leivonnaisten päälle tai jälkiruokiin.



Käytin sokeria seuraavana päivänä jälkiruoan piristeenä. Sopii erityisen hyvin mansikoiden kanssa!



Mustikkagalette basilikasokerilla

Taikina:
-150 g voita/rasvaa
-1,5 dl ruisjauhoja
-2 dl vehnäjauhoja
-2 rkl basilikasokeria
-1-2 rkl kylmää vettä tarvittaessa
-puolikas kananmuna (jätä toinen puoli voiteluun)

Täyte:
-n. 200 g mustikoita
-1 rkl perunajauhoja
-2 rkl basilikasokeria

1. Valmista ensin taikina. Sekoita pehmeän voin sekaan sokeri ja jauhot. Lisää kananmunan puolikas. Lisää tarvittaessa vettä, jos taikina meinaa olla liian kuivaa (tai jauhoja jos liian löysää...).
2. Kauli/levitä taikina leivinpaperin päällä pyöreän muotoiseksi ja niin isoksi, että taikinaa jää piirakkavuoan reunojen yli muutaman sentin verran. Siirrä taikina vuoan päälle leivinpaperin päällä.
3. Sekoita mustikoihin perunajauho ja sokeri ja kaada mustikat taikinan päälle niin että koko vuoan pohja peittyy.
4. Taittele taikinan reunat mustikoiden päälle siten, että keskus jää ilman taikinapeittoa. Halutessasi jätä osia taikinasta mustikoiden päälle ripoteltavaksi.
5. Voitele taikinan reunat kananmunalla.
6. Paista piirakkaa uunissa 175 asteessa noin 35-40 minuuttia, kunnes taikina on kypsää ja saa väriä pintaan.
7. Ripottele pinnalle basilikasokeria ja tarjoile piirakka lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.
 

 Taikinareunat lerpallaan

Valmis uuniin

 Uunista ulos


 Seuraavan päivän jämäkuvaukset;)


Valmista tarjoiltavaksi! Pinnalle basilikasokeria ja jäätelöä - hirmuisen hyvää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti