maanantai 4. toukokuuta 2015

Vappupiknikin mustikkaruudut

Vaikka vappuaaton sää olikin Helsingissä ihan kohtalainen, päätimme pitää piknikin sisätiloissa. Kokoonnuimme opiskelukaverin luo nyyttärihenkiselle "piknikille" ja pöydässä olikin jos jonkinlaista herkkua. Monelle meistä (itseni mukaanlukien) tämä taisi olla viimeinen vappu opiskelijana, mutta itseäni tämä ei mitenkään ahdistanut. En jaksanut enää pukea edes haalareita päälle - taidan olla jo sen vaiheen ohi.



Bongasin uudesta Pirkka-lehdestä kivan näköisen ohjeen mustikkaruuduille. Pakastimessa oli mustikoita ja ohje oli helppo muokata gluteenittomaksi ja laktoosittomaksi, joten resepti vaikutti sopivalta. Muokkasin alkuperäistä ohjetta hieman pienemmäksi ja vähensin sitruunamehun määrää, sillä unohdin ostaa kaupasta lisää sitruunoita. Sitruunamehua olisi voinut täytteessä olla siis enemmänkin. Tein piirakkaa vajaan pellillisen, josta oli helppo leikata sopivan pieniä annospaloja ja pakata ne mukaanotettavaksi. Valmistus oli melko helppo ja maku hyvä, joten voin suositella. :)

Mustikkaruudut (n. 40 kpl)

Pohja

125 g voita
1,5 dl sokeria
2 kanamunaa
3-3,5 dl jauhoja (itse käytin gluteenitonta jauhoseosta)
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Täyte

1 rs (200g) tuorejuustoa
1 rs (250 g) maitorahkaa
1 dl sokeria
0,5 dl sitruunamehua
3 kananmunaa

Mustikkakerros

n. 400 g jäisiä mustikoita
2 rkl (peruna)jauhoja

Päällinen

50 g voita
1 dl fariinisokeria
1 dl jauhoja
1 dl mantelilastuja

1. Valmista ensin pohja. Sekoita pehmeä voi ja sokeri ja lisää munat yksitellen. Lisää sekaan kuivat aineet. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle. Esipaista pohjaa 175 asteessa n. 10 min.
2. Sekoita täytteen aineet keskenään ja levitä esipaistetun pohjan päälle. Jatka paistamista 15-20 minuuttia.
3. Sekoita (peruna)jauhot jäisiin mustikoihin ja levitä mustikat rahka-tuorejuustokerroksen päälle. (Minulla täytekerros oli sen verran kypsynyt, että mustikat meinasivat vieriä sen päältä pois ja jouduin painelemaan ne täytteeseen. Ensi kerralla ehkä ottaisin pellin uunista ulos kun täyte on vielä vähän löysää, jolloin mustikat tarttuisivat siihen paremmin...).
4. Nypi fariinisokeri, jauhot ja mantelilastut voin sekaan ja levitä muruseos mustikoiden päälle- Jatka paistamista n. 20 minuuttia tai kunnes murukerros saa vähän väriä pintaan.
5. Anna jäähtyä ja leikkaa haluamasi kokoisiksi ruuduiksi. Itse tein melko pieniä suupaloja, joita tästä määrästä tuli 40 kpl.

 Mustikat meinasivat vieriä täytteen päältä pois, joten niitä joutui vähän painelemaan kiinni täytteeseen.
 Sen jälkeen käsi oli tämän näköinen. :D Taustalla keittiöapulainen odottelee maistiaisia.

 Murukerros päälle.

Valmiit ruudut - hyvää ja helppoa! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti